Om Minervaskolan
Vår filosofi
Till skolan kommer man för att lära. Vi är övertygade om att skolan är chansen att lägga grunden för sin egen framtid, oberoende av social, kulturell eller etnisk bakgrund. Vägen dit tror vi är starkt präglad av eget initiativ, ansvarstagande och viljan att lära.
Alla individer är unika och har något att bidra med i dagens samhälle. Hos oss på Minervaskolan värnar vi om kreativitet, kommunikation och social kompetens, som alla är förutsättningar för att möta sina medmänniskor med nyfikenhet och respekt. Syftet med vårt pedagogiska arbete är att utveckla dessa egenskaper hos våra elever och forma dagens framtid.
Vi tycker att relationen mellan lärare och förälder är väldigt viktigt, speciellt när det kommer till att arbeta med elevens bästa i fokus. Detta innebär bland annat regelbundna samtal med föräldrarna, men även öppna dialoger och ett transparent förhållningssätt.
Ny teknik och globala perspektiv introduceras tidigt i vår undervisning. Kunskap om olika kulturer, IT och kommunikation ökar elevernas förmåga att prestera, både på ett individuellt plan så väl som i grupp. På Minervaskolan uppmuntrar vi individuellt lärande, exempelvis genom eget ansvar, läxor och läsning, men vi värderar även förmågan att arbeta i grupp eftersom det är avgörande för högre studier och i arbetslivet.
Skolans huvuduppdrag
Det är bildningen som står i centrum på Minervaskolan.
Tanken bakom bildningen – i bemärkelsen förkovran – är att vi i skolan skall väcka aptit på det som i läroplanen kallas ”ett livslångt lärande”.
Bildning innebär att man lär sig att lära, tränar sig i uppbrottets teknik i det lilla. Om vi satsar på bildning är och förblir vi en av modernitetens viktigaste institutioner. Kärnan i begreppet bildning är överskridandet. De är en väg till självkännedom som går via de hinder man erövrar.
Om skolan inte tar bildning i bemärkelsen förkovran på allvar, så bedrar den också en generation av elever på såväl hoppet om, som förmågan att förändra livet.
Hans Jansson, grundare Minervaskolan
Verksamhetsidé
Genom Minervaskolans engagerade personal och fokus på det egna lärandet vill vi forma elever med gott självförtroende och all kunskap de behöver för att möta livet. Utbildningen på skolan sker enligt läroplanen och Minervaskolans värderingar, någonting som bland annat lett till att våra elever presterar väldigt bra. Verksamheten bedrivs med flexibel pedagogik i små klasser och med individens utveckling i centrum.
Vision
Minervaskolan är ett attraktivt och ledande utbildningsföretag som skapar bästa värde för elever, föräldrar och samhället. Vi vill att våra elever ska nå kunskapsmålen och individuell utveckling. Vägen för att lyckas med detta anser vi kräver en god arbetsmiljö präglad av kompetent och engagerad personal, sociala umgängesregler och undervisning kompletterat av sociala aktiviteter.
Mission
Minervaskolans mission är att fostra bildade samhällsmedborgare med hög social kompetens och gott självförtroende. Vi strävar efter att vara en skola som visar vägen, detta gör vi bland annat genom att föregå som ett gott exempel, sätta höga krav med utbildning i fokus.
Skolans pedagogik
Våra lärare har en pedagogisk frihet att, utifrån klassens förutsättningar och mål, stödja och vägleda kunskapsinhämtning och inlärning. Beroende på klassen och vad läraren anser behövs kan de bland annat entusiasmera genom att utveckla nyfikenhet och kreativitet. Friheten ger läraren möjligheten att skräddarsy undervisningen efter elevernas behov samtidigt som läroplanen följs.
I vårt arbete utgår vi från vår gemensamma grundsyn, den bygger bland annat på:
trygghet
arbetsglädje
höga förväntningar på individen, utifrån individens olika förutsättningar
samarbete hem — skola
eget ansvar
social kompetens
internationellt arbete
kultur
kommunikation
Umgängeskontrakt
Sedan skolan grundades för över 20 år sedan har vi haft ett umgängeskontrakt. För att kontraktet ska representera skolan och föräldrarnas värderingar har det utarbetats tillsammans med föräldrar. Umgängeskontraktet beskriver det viktiga förhållningssättet som rör ömsesidig respekt, personligt eget ansvar och vikten av konsekvenser utifrån var och ens handlande.