Mellanstadiet

Inför årskurs fyra välkomnar vi nya elever, som tillsammans med de redan befintliga eleverna bildar nya klasser. Från att på lågstadiet vara 22 elever per klass och två klasser per årskurs, blir de nu 24 elever per klass med tre klasser per årskurs.

De små klasserna ger lärarna mer tid till alla sina elever. Det finns många anledningar till varför vi väljer att ha mindre klasser. Studier har bland annat visat att elever som gick i mindre klasser på mellanstadiet hade bättre skolresultat än de som gick i större klasser. De bättre resultaten höll i sig genom hela grundskolan, men ledde också till bättre förutsättningar i vuxna livet.

Tekniken är väldigt viktig hos oss på Minervaskolan, och vår utbildning ska spegla verkligheten och förbereda eleverna för framtiden. Samtidigt värderar vi också traditionella tekniker och vill att eleverna även får öva på handstilsträning, använda sig av penna, papper och fysiska läroböcker.

Läsning är viktigt och en bra läsförståelse ligger till grunden för allt skolarbete. För att bli en duktig läsare krävs övning varje dag. Hos oss får eleverna tillgång till vårt stadsbibliotek och regelbundna träffar med Minervaskolans skolbibliotekarie, någonting som är väldigt uppskattat.

Vi arbetar hårt med att kartlägga elevernas kunskapsutveckling tidigt. Det ger oss möjlighet att ge extra stöd till eleverna som behöver hjälp, men även uppmuntra eleverna som är i behov av större utmaningar. Parallellt med matematikstödet i årskurs sex finns det även möjlighet att gå på matematikfördjupning.

Har man intresse och engagemang för matte och NO ska man ha möjlighet att utveckla de förmågorna. Det finns ett stort behov, både internationellt och nationellt, av kunskap inom dessa områden. Att lyfta engagerade elever inom matte och NO är Minervaskolan relativt ensamma om. Vår undervisning sker enligt läroplanen och vi spenderar inte mer tid på matte och NO, däremot arbetar vi i ett högre tempo och med fler fördjupningar.

En regel vi har på skolan är att mobiltelefonen ska vara inlämnad hos sin lärare under dagen. Med regeln vill vi uppmuntra social interaktion och lek. Utöver undervisningen är rasterna en viktig del av skolgången. Vi på mellanstadiet har utomhusraster under skoldagarna, då eleverna får tillgång till skolans lekplatser.

Utöver matte och NO satsar vi på musik och språk. Under mellanstadiet har vi en skolkör som alla elever deltar i, vilket både främjar sångglädje och inlärning. Till skillnad från många andra skolor startar vi med ett tredje språk (spanska, tyska eller franska) redan i årskurs fyra. Förutom att eleverna tycker att det är roligt, utvecklar och stärker det hjärnans inlärning och gynnar eleverna i alla deras skolämnen.

Aktiviteter

Munkviken

I åk4 börjar med en uppstart där vi bygger relationer och grupperna genom att åka till Munkviken två dagar och en övernattning.

Fjällen

I åk5 åker klasserna iväg på en resa till fjällen där eleverna får åka slalom och njuta av vår vackra fjällvärld.

Lucia

I åk4 genomför vi ett luciatåg som är något utöver det vanliga. Tre välrepeterade föreställningar för föräldrar och elever på skolan.

Friluftsdagar

Minerva tror på att uppleva friluftsliv och träna social interaktion. Vi har därför kvar friluftsdagar i form av slalomdagar, vinterlek, fotbollsdag och brännbollsdag. Även temadagar med teman som Hälsa eller Läsning genomförs.

Ställ ditt barn i kö till Minervaskolan